Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2022
11
Jun

Het New Yorkse architectuurplatform The World Around brengt samen met Het Nieuwe Instituut een internationale line-up van de meest aansprekende gasten, stemmen en ideeën naar Rotterdam. Onder de noemer In Focus: Precarity vertellen zij over de manier waarop ontwerp wordt ingezet om in crisisgebieden een gevoel van zekerheid te helpen herstellen en genezing te bieden. Met bijdragen van onder anderen Elias & Yousef Anastas, Lina Ghotmeh, Manuel Herz, Anupama Kundoo, Boonserm Premthada en Tavares Strachan.

2022
12
Jun

Ter nagedachtenis van architectuurcriticus Hans van Dijk (1948-2021) verkennen schrijvers en architecten de rol, relevantie en toekomst van de architectuurkritiek. Met bijdragen van Rem Koolhaas, Arjen Oosterman, Tom Avermaete, James Taylor Foster, Jessica den Outer, WAI Think Tank (Nathalie Frankowski & Cruz Garcia), Anne Kockelkorn, Ethel Baraona Pohl, Anh-Linh Ngo, Jennifer Sigler, Afke Laarakker, Eeva Liukku, Veronique Patteeuw en Stephan Petermann. Moderatie door Saskia van Stein en Christine de Baan.

2022
12
Jun

Aric Chen gaat als algemeen en artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in gesprek met een aantal oud-directeuren van het NAi, het Nederlands Architectuurinstituut dat bij de fusie in 2013 – in bouwkundige kringen niet geheel onomstreden – in Het Nieuwe Instituut opging. Samen met onder anderen Kristin Feireiss, Aaron Betsky en Ole Bouman wordt er gereflecteerd op de rol en functie van het toenmalige instituut, de veranderingen die zich sindsdien in het architectuurdveld hebben voltrokken en de manier waarop dit soort instellingen met verschuivingen mee kunnen ontwikkelen.

Afgelopen activiteiten

2022
12
Mei

In het tweedaagse programma Border Environments onderzoekt het Centre for Research Architecture (Goldsmiths, University of London) in samenwerking met Het Nieuwe Instituut hoe ecologische processen van invloed zijn op migratiestromen. Met lezingen, filmvertoningen en debatten verkennen zij de gecompliceerde rol die het milieu speelt in (im)mobiliteitsvraagstukken in grensgebieden.

2021
20
Okt

Internationaliseringsplatform Creative Holland organiseert tijdens de Dutch Design Week een talkshow, waarin het culturele ondernemers met internationale ambities een beetje op weg helpt: welke financieringsmogelijkheden biedt de overheid bijvoorbeeld voor die eerste wereldwijde stappen? Welke internationale (design)beurzen doen er echt toe; kun je nou beter naar een beurs of mee op een handelsmissie? Waarvoor kun je eigenlijk aankloppen bij ambassades en consulaten?

2021
06
Sep
06/09/2021 – 10/09/2021
 

In het kader van de Salone del Mobile 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut van 6 tot en met 10 september het publieke programma ENTER_Milan. Het programma, dat zowel online als live in Milaan plaatsvindt, draait om de huidige staat van het ontwerpveld en de uitdagingen waarmee de sector in de nabije toekomst geconfronteerd wordt.

2021
29
Jun

Creative Holland Live is een serie bijzondere (online) inspiratiesessies, met als doel het tot stand brengen van levendige en leerzame interactie tussen creatieve makers en ondernemers over hun internationale ambities en ervaringen. Deze tweede bijeenkomst in de serie, over de toegevoegde waarde van gezamenlijke presentaties, vindt plaats in Het Nieuwe Instituut op 29 juni 2021 tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

2021
24
Apr

De vijfde Istanbul Design Biënnale, met als thema Empathy Revisited: Designs for More Than One, loopt in de laatste week van april 2021 ten einde. De biënnale, gecureerd door Mariana Pestana in samenwerking met Sumitra Upham en Billie Muraben, wordt op 24 april afgesloten met een eendaags slotevenement: Not quite a finissage!, in samenwerking met het London Design Museum en Het Nieuwe Instituut.

2020
17
Apr

De vraag die het symposium aan de orde stelt is hoe de impact en de historische verwevenheid van technologieën, maatschappelijke idealen en juridische en computationele protocollen die de mens, diens tijd, diens arbeid en diens gedrag hebben gestuurd, kunnen worden bestudeerd en getraceerd.

2020
02
Apr

Ten gevolge van de recente ontwikkelingen van COVID-19, de daarmee samenhangende beperkingen voor de organisatie van publieksevenementen in musea, heeft het instituut besloten het gebouw te sluiten. De sluiting geldt tot en met maandag 6 april. Het instituut zet het activiteitenprogramma zoveel mogelijk in digitale vorm voort. Meer informatie over de International Clinic is binnenkort te vinden live.hetnieuweinstituut.nl.

2020
16
Jan
16:00 – 18:00
 

Heb je plannen om je ontwerppraktijk in het buitenland verder uit te bouwen? Ben je op zoek naar een geschikte plek voor een residency? Of kun je advies gebruiken in je zoektocht naar een geschikte samenwerkingspartner? Kom op donderdag 16 januari 2020 van 16.00 tot 18.00 uur naar de International Clinic van Het Nieuwe Instituut.

2019
18
Apr
18/04/2019 – 19/04/2019
 

Op donderdag 18 april 2019 veranderde Gallery 1 van Het Nieuwe Instituut in The Common Inn: een gemeenschappelijke verblijfplaats die ruimte biedt voor presentaties van, gesprekken over, performances door en reflecties op talent

2018
22
Okt
13:30 – 18:00
Dutch Design Week

Waar vind ik partners voor mijn internationale project? Welke financieringsmogelijkheden zijn er? Wat moet ik weten over die artist-in-residency waar ik belangstelling voor heb? Heb je plannen om je werkpraktijk een internationale doorstart te geven? En kan je daar de nodige tips voor gebruiken? Kom dan op maandag 22 oktober tijdens de Dutch Design Week naar het Inloopspreekuur van Het Nieuwe Instituut, DutchCulture en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie!

2018
20
Okt
20/10/2018 – 28/10/2018
Dutch Design Week

De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst van 20 tot en met 28 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven in het Veem. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan dragen bij aan een betere en duurzame samenleving. Tijdens de feestelijke opening op 20 oktober worden de twee winnaars bekend gemaakt. De New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow met € 5000 voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.

2016
03
Nov
16:00 – 18:00
 

BNA organiseert op 3 november een minisymposium over XXL printen in Het Nieuwe Instituut. Wat betekent het kunnen printen van gebouwonderdelen voor de praktijk van een architect?