Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bas van Beek in Speculatief Design Archief

Van Beek toonde in Speculatief Design Archief een ruimtelijke dialoog tussen stukken die aansluiten bij zijn werkwijze van ‘Archiploitation’. Hij begint nooit met een leeg vel papier, maar borduurt voort op dat wat reeds bestaat. Het toe-eigenen en transformeren van andermans ontwerpen is voor hem essentieel, een strategie om de status van erfgoed te bevragen en een manier om dit erfgoed te laten voortleven en van nieuwe betekenis te voorzien. In het Speculatief Design Archief was dat te zien in stoffen geïnspireerd door ontwerpen van Bauhaus en de Wiener Werkstätte, zeskantige kop-en-schotels naar een nooit uitgevoerd ontwerp dat Frank Lloyd Wright maakte voor de Amerikaanse expansie van Glasfabriek Leerdam en het theeservies Missing Link, Van Beeks keramieken heruitvoering van een Berlage-servies in persglas uit 1924 dat Het Nieuwe Instituut structureel tentoonstelt in museumvilla Huis Sonneveld.

Brochure

De begeleidende brochure biedt het (Amerikaanse) publiek context bij het werk van Bas van Beek en gaat dieper in op de omgang met ontwerperfgoed bij de diverse betrokken Nederlandse instellingen. Er is tevens een artikel gewijd aan de samenwerking tussen architect Frank Lloyd Wright en directeur van het Glasmuseum Peter Cochius in de jaren twintig van de vorige eeuw. De rol van opdrachtgever die musea vervullen, komt aan bod in een artikel over de huisstijlen. Met bijdragen van: Frederike Huygen, Charles Esche, Jan de Bruin en Maartje Brattinga. Grafisch ontwerp: Geke Zaal.

Shameless is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Dr. David en Linda Frankel; Het Nieuwe Instituut; het Mondriaan Fonds; het Dutch Culture USA programma van het Consulaat Generaal der Nederlanden in New York; George Lindemann Jr.; en de Netherland-America Foundation.