Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Internationale Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut stimuleert de internationale dialoog, culturele uitwisseling, marktverruiming en uitbreiding van het internationale netwerk.

Het Internationaal Bezoekersprogramma is al jaren een waardevol instrument waarmee internationale uitwisseling tot stand gebracht wordt. Dat gebeurt op drie manieren. Ambassades kunnen bezoekers voordragen, Het Nieuwe Instituut nodigt zelf gasten uit ten behoeve van het programma en per jaar worden zo’n 15 tot 18 bezoeken bij andere culturele instellingen mogelijk gemaakt via de Open Call. In de eerste twee gevallen wordt een bezoekersprogramma van meerdere dagen samengesteld waarbij de gasten kennis maken met de Nederlandse praktijk en ontwerpers. In de meeste gevallen wordt aan het bezoek ook een publiek moment zoals een lezing of presentatie gekoppeld. Bij bezoeken via de Open Call komt een meer bescheiden programma tot stand georganiseerd door de ontvangende organisatie. 

Bezoekers zijn afkomstig van over de hele wereld, met een geografische focus op de volgende landen die binnen het Internationaal Cultuurbeleid 2017 – 2020 van de overheid vastgesteld zijn: België/Vlaanderen, Brazilië, China, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Indonesië, Italië, Japan, Marokko, Rusland, Suriname, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea.

Actueel

Open Call Internationaal Bezoekersprogramma 2020

Het Nieuwe Instituut nodigt Nederlandse culturele organisaties uit om vóór 25 november een aanvraag in te dienen voor een financiële bijdrage van maximaal €2.500.- aan een bezoek van één of meerdere internationale gasten.

Amerikaanse delegatie Dutch Design Week 2019

Het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut organiseert met het Nederlands consulaat in New York een reis voor Amerikaanse design curatoren en museumdirecteuren aan onder andere de Dutch Design Week.

In 2019 verwelkomt Het Nieuwe Instituut de volgende internationale gasten.