Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De internationale biënnale heeft in de architectuur een lange geschiedenis. Dat geldt in mindere mate voor design en digitale cultuur. Van oudsher worden architectuurbiënnales als die in Venetië gezien als uithangborden van nationaal prestige. Vooral de landenpaviljoens, waarin elke deelnemer onder eigen regie een beeld geeft van de actuele architectuur in het land, bevestigen dat imago. Deze statelijke presentaties behoren tot het geijkte instrumentarium van de culturele diplomatie, en sinds 2013 is Het Nieuwe Instituut verantwoordelijk voor de Nederlandse inzendingen.

Waar mogelijk en relevant heeft Het Nieuwe Instituut afgelopen jaren ook Nederlandse ontwerpers op een internationaal designpodium gepresenteerd, zoals in Londen, Istanbul en Milaan. In deze laatste stad werd in 2019 de Triennale nieuw leven ingeblazen en verzorgde Het Nieuwe Instituut de Nederlandse inzending.

Aanvankelijk waren er statelijke presentaties bij drie architectuurbiënnales: die van VenetiëSão Paulo en Shenzhen. Inmiddels hebben zowel Sao Paulo als Shenzhen een ander model gekozen, waarin geen plaats meer is voor nationale paviljoens. In die steden onderzoekt Het Nieuwe Instituut per editie naar mogelijkheden om duurzame vormen van samenwerking te ontwikkelen op basis van kennisuitwisseling en netwerkvorming. 

La Triennale di Milano
Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture
Architectuurbiennale Sao Paolo
Istanbul Design Biennale

51 Sprints (2016)

Salone del Mobile
Internationaal filmfestival Cannes