Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Nederland geldt internationaal als een belangrijke opleider van ontwerptalent. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de zichtbaarheid van Nederlandse studenten, Nederlandse academies bestaan inmiddels ook voor een groot deel dankzij de toestroom van internationale studenten. 

Er bestaat een infrastructuur van subsidies, residencies en specifieke regelingen waar jonge net afgestudeerde talenten gebruik van kunnen maken. Talentontwikkeling is bovendien een speerpunt van het ministerie van OCW wat betekent dat iedere BIS-instelling hiertoe een opdracht heeft.

Het Nieuwe Instituut geeft hier op diverse manieren invulling aan. Allereerst door goed opdrachtgeverschap. We kiezen voor zowel jonge als meer gearriveerde ontwerpers voor wie de specifieke opdracht een stap in hun ontwikkeling kan betekenen. Het Nieuwe Instituut zoekt daarin het experiment expliciet op. Op het ontwerp-platform op deze website staan alle projecten die samen met grafische, digitale en ruimtelijk ontwerpers zijn ontwikkeld in de afgelopen jaren.

Ten tweede organiseert en ontwikkelt Het Nieuwe Instituut specifieke programma’s waarin talentontwikkeling een onderdeel is, zoals het fellowshipprogramma door de Research-afdeling, de New Material Award, de presentatie van de Prix de Rome Architectuur of de afstudeershow van de Piet Zwart Institute, en een peer-to-peer programma voor Rotterdamse jongeren.

Ten derde bieden we in het webmagazine Talent ruimte voor reflectie op dominante ideeën over talent en talentontwikkeling: van de rol die onderwijs speelt en de manier waarop subsidies zijn georganiseerd tot internationale verwachtingen ten aanzien van talenten en de zorg voor internationale studenten na hun studie. En organiseren we een aantal publieke en besloten events en gesprekken over talentontwikkeling, met onderwijsinstellingen, organisaties en beleidsmakers.

Tot slot presenteert Het Nieuwe Instituut makers op internationale podia of geeft het advies aan ontwerpers die internationaal willen werken.

Programma's en tentoonstellingen

The Common Inn

Op donderdag 18 april 2019 veranderde Gallery 1 van Het Nieuwe Instituut in The Common Inn: een gemeenschappelijke verblijfplaats die ruimte biedt voor presentaties van, gesprekken over, performances door en reflecties op talent. 

New Material Award

De New Material Award daagt kunstenaars en vormgevers uit om ontwerpen te presenteren die antwoord geven op de vragen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Nieuw materiaal of vernieuwend materiaalgebruik vormt daarbij de leidraad.

Prix de Rome Architectuur

Het Nieuwe Instituut presenteerde van 19 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 het werk van de genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018.

Platform

Overzicht van grafisch ontwerpers die in opdracht van Het Nieuwe Instituut het ontwerp van de communicatiemiddelen hebben verzorgd, en/of verantwoordelijk waren voor de grafische laag in tentoonstellingen.

Reflectie

Het Nieuwe Instituut biedt ruimte voor reflectie op dominante ideeën over talent en talentontwikkeling: van de rol die onderwijs speelt en de manier waarop subsidies zijn georganiseerd tot internationale verwachtingen t.a.v. talenten en de zorg voor internationale studenten na hun studie.