Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Met het overkoepelende thema van de Triennale, Broken Nature: Design Takes on Human Survival, wordt onderzocht welke rol design kan spelen bij het herstellen van de relatie tussen de mens en zijn omgeving, in zowel natuurlijke als sociale ecosystemen.

Duisternis

De Nederlandse bijdrage reageert op het dit thema met een presentatie over onze relatie tot duisternis. Nederland staat bekend als een van de meest verlichte landen ter wereld. Dit komt niet alleen tot uitdrukking in onze 24-uurs economie en innovatiekracht op het gebied van licht en ontwerp, maar ook in onze relatie tot ecologische systemen. De artificiële wereld die we hebben gecreëerd om te kunnen voldoen aan de wens tot groei, onttrekt zich aan de natuurlijke wetmatigheden van dag en nacht. De consequenties hiervan zijn aanzienlijk, voor het landschap, voor planten en dieren, voor onze lichamelijke en mentale staat van zijn.

De Nederlandse presentatie I See That I See What You Don’t See onderzoekt met werk van Nederlandse en internationale ontwerpers, makers, kunstenaars en onderzoekers de invloed van dit fenomeen op menselijke en niet-menselijke actoren. Centraal staat de ontwerper die zich op onderzoekende wijze buigt over ontwikkelingen die inmiddels een planetaire schaal hebben bereikt. Met deze schaal doet niet alleen een nieuwe werkwijze zijn intrede, maar ook een nieuwe verantwoordelijkheid en daarmee een nieuwe positie voor de ontwerper. Deze ambitie manifesteerde zich eerder bij onderzoeken geïnitieerd door Het Nieuwe Instituut naar onder meer automatisering, materialen en dataficatie.

De tentoonstelling en het publieksprogramma worden samengesteld door Angela Rui (onafhankelijk curator en onderzoeker) in samenwerking met Marina Otero Verzier (hoofd Research Het Nieuwe Instituut) en Francien van Westrenen (hoofd Agentschap Het Nieuwe Instituut).

Programma

De presentatie tijdens de 22e Triënnale kent ook een parallelprogramma dat zowel in het Palazzo dell’Arte in Milaan als in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zal plaatsvinden. De komende maanden zullen de deelnemers aan de Nederlandse presentatie bekend worden gemaakt.

datum
01/03/2019
tot
01/09/2019
taal
Engels
 
locatie

Palazzo dell’Arte
Viale E. Alemagna, 6
20121 Milaan, Italië