Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Martijn de Waal bezocht op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut de opening van de achtste editie van de architectuurbiënnale van Shenzhen. Naar aanleiding van zijn bezoek aan de tentoonstelling Eyes of the City schrijft hij over hoe de opkomst van camera’s, AI en deep learning het leven in de stad verandert.

Natuurlijk, het zijn vooralsnog speculaties, de ideeën van Lam. Precies zoals de meeste inzendingen op de biënnale de bezoeker meenemen naar een toekomstige smart city waar het verkeer nooit meer vast staat, en de wensen van de burger à la minute worden vervuld met dank aan de slimme technologie. En ook de tool van Lam en INTI/Het Nieuwe Instituut zal niet alle problemen op kunnen lossen. Maar Dalang Fever 3 zet de toekomst die de biënnale wil verkennen wel op scherp. Het biedt een alternatieve visie voor de stad van de toekomst die niet vertrekt vanuit de technologie of de winstkansen voor hi-tech bedrijven en projectontwikkelaars. Net als in het werk van Wajiro Kon is het leven van alledag het uitgangspunt. Zoals Vlassenrood het zelf schetste in een van haar eerdere projecten: 'Een slimmere samenleving begint daarom niet bij het verzamelen van nog meer data of de ontwikkeling van betere technologie. Een slimmere samenleving begint bij het verzamelen en begrijpen van de vragen en behoeften die relevant zijn voor die samenleving.'

Martijn de Waal bezocht op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut de opening van de achtste editie van de architectuurbiënnale van Shenzhen. Hij schreef naar aanleiding van dit bezoek bovenstaand artikel over de tentoonstelling Eyes of the City. Martijn de Waal is lector Play & Civic Media aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is de auteur van De stad als interface. Hoe nieuwe media de stad veranderen; en – samen met José van Dijck en Thomas Poell De platformsamenleving. Strijd om publieke waarden in een online wereld. Hij is de general chair van de Media Architectuur Biennale 2020 die in november van dit jaar plaatsvindt in Amsterdam en Utrecht.